Lchf snacks
Det finns några saker som jag tycker är svårt och trixigt när det kommer till LCHF kosten. För det mesta är det väldigt simplet och enkelt. Vet man vad en kolhydrat är så vet man vad man ska äta och vad man inte ska äta. Enkelt och logiskt. Men med några undantag...

Dels är det godiset/det söta. Det finns liksom inget gott att äta till efterättt eller som godis som är LCHf vänligt. Inget som jag har hittat i alle fall...Katrin Z nougatkräm är svin god och den går bra att äta 2-3 msk av, men den kostar 79:- för en mini liten burk....För dyrt för att det ska vara värt det tycker jag.
Sedan finns det den berömda chokladmousse på grädde, 70% choklad och ägg men den har jag faktiskt ledsnat lite på. Och orka stå och baka chokladmousse varje gång sötsuget sätter in?!
Att LCHf baka är dödsdömt. Det blir inte gott. Punkt slut. Har provat massvis med olika recept och ingredienser och det blir aldrig lika gott som med vanligt mjöl och socker. Tråkigt men sant. Att äta en halv god LCHf muffins, eller en halväcklig LCHf paj suger big time. Då kan det lika gärna vara.
En annan sak som också är lite svårt är att hitta bra förslag på är snacks och "tilltugg" som är LCHF vänliga. Nötter och bär är för länge sedan dödstrist (funkar såklart i brist på annat men lite variation är alltid roligt) så jag ha fått hitta på lite nya, egna varianter.
Tips nr 1: Rosta svarta och vita sesamfrön, solroskärnor och pumpafrön tillsammans med en skvätt olivolja och flingsalt. Jag rostar tills fröna har fått en brun färg och är kripsiga. Sedan äter jag direkt ur ugnsformen med sked och använder på sallader, till maten, på den ryska yoghurten osv. Jätte gott!
Tips nr 2: Köp salladsärtor, sugar snaps. Jag skär av ändarna på varje ärta för jag tycker de är så trådiga och sega där...Sedan lägger jag dem i en stor skål, häller på en msk olivolja/rapsolja och i med flingsalt. Rör runt i bunken och äter som chips. Super duper gott. Till och med salladshataren Jonas äter dessa som lösgodis. Det är ett bra betyg!
Tips nr 3: Gör eget fröknäcke. Det finns massvis med olika repet att hitta på detta. Jag brukar bara blanda i de fröer och nötter som jag har hemma. Har alltid i Chiafrön då de sväller i vätska och blir ett bra klister. Blanda också i mandelmjöl och lite fiberhusk. I med en skvätt olja och vatten, låt degen svälla i ca 10 min, bred ut på en plåt, toppa med flingsalt och grädda i ugnen tills knäcket är hårt. Klart.
Tips nr 4: Ostchips/ostkex. Jag tar vilken ost som helst, ibland blandar jag flera olika sorter. River med rivjärn och lägger ut små osthögar på en plåt. In i ugnen på ca 200 grader i några minuter. När kexen/chipsen blivit lite gyllenbruna och sega så tar jag ut dem. Låter de stelna och svalna och sedan äter jag dem antingen som de är eller med topping på. Mumsigt värre.
Tips nr 5: En variant på nr 4. Istället för bara ost tillsätter jag bacon. Lägg ut baconskivor på en blåt, grädda i ugnen i ca 5-7 minuter. Strö ost över baconen så att de täcks med ett tunnt lager. In i ugnen igen tills osten smält och fått lite färg. Ta ut och låt svalna/stelna och ät sedan som långa chips. Ost och bacon är en favorit kombination.

Finns det några fler bra tisp som jag missat? Vill gärna hitta nya recept och nya inspirationskällor. Blir så lätt att man hamnar i en spiral där samma recept görs om och om igen, inga nyheter eller prova på recept får liksom plats.
Testa chokladbollarna på min blogg. Dom ÄR faktiskt goda. Men jag vet inte om dem är LCHF-riktiga, men det vet säkert du! Ta dig en titt..Enkelt,lätt o gott! Ställde fram dem till mina syskonbarn häromdagen. Dom kände ingen skillnad emot vanliga :)
URL: http://detsugerfett.myshowroom.se