Djurrätt

Som ser mig själv som en sann djurvän, tycker nästan att djuren borde ha fler rättigheter än människor då de inte har några som helst skyldigheter. Skillnad mellan människor och djur är att djur ses som en egendom medan människan ses som en juridisk person. Juridiska personer har skyldigheter och mycket större rättigheter än vad djuren någonsin kommer att få.

På ett sätt tycker jag att djurmisshandel är en viktigare fråga än ex. hustrumisshandel. Människor har alltid rätt att välja sin egen väg, att lämna, att börja om, att ta mottstånd osv. Ett djur är tvingad till fångelskap genom männsikan, och kan inte välja vilket liv de vill leva.

Att läsa reportage, se djur som behandlas illa och höra om skrämmande fall av djurmisshandel får mig att bli så arg och ledsen. Det borde vara en självklarhet att någon som blivit dömd för djurplågeri aldrig mer ska få äga eller ha ansvar för ett djur. Det borde också vara mer än självklart att tidelag döms som ett brott och att åtgärden blir straff.

Idag är det dock inte så. Allt för många djur fall illa och allt för få människor bryr sig. Vi borde ha fler "djurpoliser" som följer upp och utreder misstänka fall av djurplågeri och det borde bli hårdare straff. Borde genomföra kontroller av olika slag av alla som bedriver verksamhet med djur. Borde också bli lättare att bli dömd och åtalad för djurplågeri.

Tycker att djurens rättigheter borde utökas, allt för att de ska må så bra som möjligt:

Bland annat borde kor, grisar, höns och andra "boskapsdjur" ha daglig tillgång till ute vistelse. Idag ser de flesta kor och grisar aldrig dagens ljus. Istället är de instängda i sina bås, spiltor eller boxar 24 timmar om dygnet. Vad är det för liv att leva?
Anledning är säkert att det vore för dyrt och tidskrävande att se till att mjölkor får komma ut några timmar per dag. Men kan det inte vara värt det? Är säker på att mjölken, äggen coh köttet skulle smaka så mycket bättre, rent psykiskt om man kunde garantera att de kommer från djur som haft en dräglig tillvaro....

Skillnaden mellan hästar och kreatur är att hästen ses som en vän, en hobby, ett intresse och därför ser vi till att hästen mår bra, kommer ut i friska luften, får daglig vård osv. Kreatur ses istället som en inkomst, ett jobb, en maträtt. Men varför ska de inte ha samma rätt till ett drägligt liv?!

Skulle kunna skriva en hel bok om detta ämne, då det ligger mig så varmt och hjärtat. Men det jag vill ha sagt är att vi borde ta mer hand om och värna om våra djur mer än vad vi gör. De är värda det!









Kommentarer
Postat av: andy

BRA SKRIVET ! Fortsätt kämpa för djuren !

2009-12-01 @ 07:52:45
URL: http://www.andy-black.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: